Susanne Orosz – Dlaczego mleko jest białe? Historyjki dla ciekawskich dzieci

Współczesny młody czytelnik jest coraz bardziej wybredny, jeśli chodzi o wybór literatury i trudno go teraz czymś zaskoczyć. O wyborze książki najczęściej decyduje jej popularność wśród kolegów lub chwytliwy tytuł i kolorowa okładka. Papierowe encyklopedie i słowniki odeszły do lamusa, a głównym źródłem wiedzy stał się Internet. Wydawnictwa znalazły jednak sposób, by przyciągnąć do siebie najmłodszych, oddając im do rąk książki z historyjkami, z których mogą przy okazji dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Jedną z takich pozycji jest książka “Dlaczego mleko jest białe?”, trzeci tom wnikliwej serii wydawnictwa Prószyński i S-ka. Prezentuje ona trzynaście krótkich opowiadań, zakończonych tak zwanym “kącikiem wiedzy”, w którym każde żądne wiedzy dziecko znajdzie wiele porad kulinarnych i ciekawostek związanych z tym, co lubimy najbardziej, czyli jedzeniem.
Będziecie zaskoczeni, gdy odkryjecie, że z małych zielonych kulek powstają piękne czerwone pomidory, a domowej roboty makaron można suszyć na balkonie. Przekonacie się, jak ważne dla naszego organizmu są witaminy, że warto jeść dużo zieleniny oraz do każdej potrawy dodawać zioła. Wraz z bohaterami książki odwiedzicie kopalnię soli i piekarnię, a dzięki licznym przepisom sami będziecie mogli poszaleć z rodzicami w kuchni.

“Dlaczego mleko jest białe?” to zbiór ekscytujących i zabawnych opowieści, idealnych do wspólnego, głośnego czytania z dziećmi. Liczne porady kulinarne i kuchenne ciekawostki zainspirują najmłodszych do degustowania, gotowania, pieczenia i poznawania kolejnych składników i przypraw. To nie tylko znakomity sposób na poznawanie jedzenia i nabywania zdolności kucharskich, ale również świetna zabawa. Historie są krótkie, pouczające i pełne humoru, a “kącik wiedzy” wyjaśnia pochodzenie i nazwę danego składnika, jego zastosowanie i występowanie lub oferuje prosty przepis. Dzięki temu mamy książę kucharską i encyklopedię kulinarną w jednym. Ponadto książka przekazuje dzieciom wiedzę i poczucie znaczenia kultury i tradycji jedzenia.
Jak uprawia się ziemniaki? Kto wynalazł makaron? Jak zrobić biały ser? Dlaczego czekolada nie rośnie na drzewach? Na poszukiwanie odpowiedzi zaprasza Susanne Orosz, pochodząca z Wiednia autorka książek dla dzieci oraz scenariuszy telewizyjnych. Jak sama przyznaje od dziecka fascynowało ją gotowanie i  temat jedzenia. Jej dziadkowie mieli pensjonat we Wiedniu i często zdarzało się jej podpatrywanie ich pracy “od kuchni”. Gdyby nie pisanie, to z pewnością zostałaby zawodowym kucharzem. Autorka mieszka obecnie w Hamburgu, gdzie uprawia własne warzywa i organizuje dla dzieci wycieczki na ekologiczne farmy. Zaskakujące było dla niej, jak przedszkolaki i uczniowie nauczania początkowego niewiele wiedzą o żywności nieprzetworzonej, ziołach i podstawowych produktach spożywczych. I to stało się inspiracją do napisania mądrych opowieści, dzięki którym najmłodsi czytelnicy zaprzyjaźnią się z warzywami i owocami na dobre.
Ilustrowała Yayo Kawamura
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka (2014)

Komentarze

komentarzy

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dlaczego mleko jest białe? Historyjki dla ciekawskich dzieci, książki dla dzieci, Prószyński i S-ka, recenzja, Susanne Orosz, Yayo Kawamura i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.